K čemu jsou zapotřebí tzv. trubkové žárovky

Vláknovým žárovkám odzvonilo? Ne tak docela. Většina typů s velkými průměry Edisonova závitu již byla stažena z oběhu a nesmí se prodávat jako oficiální světelné zdroje. Zakoupit je v obchodní síti však stále můžete, jsou buď součástí výprodeje skladových zásob, anebo je některé e-shopy mají v nabídce jako pomocný tepelný zdroj např. pro chov akvarijních ryb, plazů, velkých kusů hmyzu, jako jsou švábi či pavouci. Je totiž známo, že většinu elektrické energie žárovka přemění na teplo a na světlo se využije pouze deset procent.
Samotná technologie však nekončí v propadlišti dějin a je stále platným segmentem pro speciální typy žárovek v některých elektrických spotřebičích. Jsou to tzv. trubkové https://www.zbozi.cz/vyrobek/klice-trubkove-6-22mm/ žárovky https://www.lightpark.cz/trubkove-zarovky/ s malým průměrem Edisonova závitu a s baňkou ve tvaru válce, resp. skleněné trubičky. Kde všude se s nimi můžete setkat?

stroj šicí

Elektrické a plynové trouby

Kuchyně je nejčastějším místem, kde se bez těchto výrobků neobejdete. Nejčastěji jsou to žárovičky s paticí E14, s baňkou z čirého křemičitého skla, které odolává velmi vysokým teplotám v průběhu pečení a vaření. Na trhu jsou tyto výrobky stabilně již déle než 60 let a zdá se, že ani v brzké době nebudou nahrazeny technologickým ekvivalentem na principu polovodičů – LED diod. Výroba těchto speciálních svítidel je zavedena, výrobní náklady jsou minimální a cena výrobků nepřesahuje 50 korun za kus.

lednice

Chladničky a digestoře

Pokaždé, kdy se po otevření dvířek chladničky rozsvítí světlo, nám tyto okamžiky připadají přirozené, jako by zde byly odjakživa. Přitom hledat každou drobnost uvnitř chladicího zařízení s baterkou v ruce by bylo nesmírně únavné. Abychom na potraviny dobře viděli, tuto službu nám obstarávají drobné vláknové žárovky o příkonu nejčastěji 15 W a vstupním napětí 230 V. Závit je opět E14, tedy tzv. „miňonka“. Jejich významnou výhodou je vysoký index podání barev – všechny potraviny uvnitř chladicího prostoru vnímáme v přirozené podobě a s nezkreslenými barvami.