Proč ceny mobilních telefonů tak rychle klesají

Pokud si jdete koupit nový mobilní telefon, brzy zjistíte, že cena těch nejnovějších a nejmodernějších typů není zrovna nejnižší. Ovšem pokud sledujete vývoj na trhu, uvidíte, že tato částka velmi brzy značně poklesne.

 

Samozřejmě by se zdálo, že je tedy lepší s nákupem nového přístroje počkat, avšak situace není tak jednoduchá. Jedním z důvodů, proč se tento trend objevuje, je totiž mimo jiné také fakt, že se technická revoluce uskutečňuje velmi rychle. Díky tomu také velmi rychle zastarává, čímž se její hodnota snižuje. To se pak odnáší i na ceně mobilů, které ji obsahují.

 

starý typ mobilu

 

Problém je v tom, že starší přístroje nejsou kompatibilní s novými technologiemi. Typickým příkladem může být nový signál páté generace. Ten dokážou přijímat pouze moderní mobilní telefony. Ty starší proto budou pomalu, ale jistě nepoužitelné, jak se budou starší typy signálů vypínat.

 

Důvodem proč ceny u starších mobilů tak klesají je fakt, že na nich nelze používat nejnovější technologie, a mnohdy už ani ty, kterými byly původně vybaveny. Proto na nich můžeme využívat pouze ty nejzákladnější funkce.

 

moderní chytrý telefon

 

Jedním z nezamýšlených, avšak prodejci vítaných efektů tohoto trendu je také fakt, že pokud se nám telefon rozbije, vyplatí se častěji koupit nový, spíš než nechat opravit ten náš. Díky tomu si právě výrobci a prodejci přijdou na vyšší zisk. Problém však je, že to rozhodně není ideální z hlediska udržitelnosti. Navíc se tím vytváří podstatně více odpadů, a to je něco, co bychom se naopak měli snažit minimalizovat. Bohužel, v současné konzumní společnosti je něco takového prakticky nemožné. Co s tím tedy dělat?

 

V první řadě bychom se měli sami sebe zeptat, zda skutečně všechny ty moderní vychytávky potřebujeme a využijeme. Skutečně se na mobilu neobejdeme bez internetu či bluetooth? Podle toho bychom si pak měli vybírat konkrétní model. A pokud se nám rozbije, měli bychom vždy zvolit opravu před koupí nového přístroje, i když to bude finančně nevýhodnější. Jen tak můžeme situaci změnit.