Jaké druhy kávy si můžete dát v kavárně?

Kvalitní zrnková káva, připravována tím správným způsobem, je vzpruha pro váš organismus, mozek a v neposlední řadě si na ni můžete skvěle pochutnat. Jestli jste nikdy nepili kávu připravovanou zkušeným baristou, musíte to napravit a věřte, že si určitě skvěle pochutnáte. Kavárny obvykle mají v nabídce různé druhy káv, které se liší dle přípravy nebo přidáním dalších ingrediencí.

zrnková káva

Pojďme se na některé druhy kávy podívat.

Cold Brew

Pro letní dny je tato káva naprosto ideální. Jedná se o druh ledové kávy, která se narozdíl od všech ostatních druhů nepřipravuje pomocí horké vody. Kávová sedlina se nechá několik hodin, nejlépe 24 hodin, louhovat v studené vodě. Tím, že nedojde ke kontaktu kávy s horkou vodou, nevylučuje se tolik kyselých tónů. Naopak, káva je velmi jemná, lahodná a osvěžující. Není nutné přidávat led, který by zbytečně naředil chuť kávy.

Flat white

Ne tolik známý kávový nápoj, ale kdo ho ochutná, zamiluje si ho. Někdo ho označuje jako menší verzi Latté, ale není tomu tak. I když objem nápoje e je menší, jelikož latté má zhruba 240 ml, flat white zase kolem 160 ml. Má také vyšší podíl kávy k mléku, než latté. Pěna na vrchu je v tenčí vrstvě ale je celkově jemnější a sametovější. Dokonalý kompromis pro někoho, kdo má rád latté ale zároveň si chce vychutnat autentickou chuť čerstvé kávy.

flat white

Affogato

Zvláštní druh kávy, který někteří ani nepovažují za kávu, nýbrž za dezert. A pravdu by mohli mít asi oba tábory. Affogato je totiž kopeček vanilkové nebo smetanové zmrzliny, kterou přelijete horkým espressem dle svého výběru. Je jedno, jestli se bude jednat o ristretto nebo třeba blonde. Po zalití se může zmrzlina navíc ozdobit čokoládovou polevou, drcenými oříšky nebo sušenkovou posypkou. Kávu si vychutnáte společně se zmrzlinou lžičkou, než se v ní zmrzlina zcela rozpustí. Jedná se o neodolatelnou kombinaci.